A Mosi VS Vizfogyasztás

A Víz Világnapja alkalmából hoztam egy megosztó témát. Mi mosisok állandóan megkapjuk, hogy a pelusok mosásával rengeteg vizet elpacsálunk, így többet ártunk a környezetnek, mint használunk. Pedig a valóság az, hogy ha csak a vízfelhasználását nézzük, még akkor is KEVESEBB vizet fogyasztunk, mintha eldobós használnánk!

Persze ezen a szkeptikusok azonnal felhördülnek, hogy ez, hogyan lehet... Úgy, hogy bizony az eldobós előállítása is kőkemény vízmennyiségekbe kerül és ehhez hoztam egy kis matekot is!

Az évnek ezen napján sokszor előkerül azaz adat, amely szerint EGYETLEN darab eldobhatós pelenka előállításához 34 liter vízre van szükség (de volt olyan, ahol 48 litert olvastam).

Bizony! Általában 3 éves kort veszik alapul, amikor szobatisztul a gyermek és ezen idő alatt, körülbelül 6000 darab eldobhatós pelenka landol a szemetesbe a kis popóról. Ez alapján pedig nagyon egyszerűen ki lehet számolni mennyi az annyi:

34 X 6000 = 204 000 liter, azaz 204 EZER liter vízre van szükség, csak EGYETLEN gyerek eldobhatós pelenkájának az előállításához. Elég komoly szám, de lássuk a mosit!

Itt a matek két részből áll: a mosáshoz elhasznált vízből és a mosható pelenka előállításához szükséges vízmennyiségből. Előbbit elég egyszerű kiszámolni. Megnéztem a mosógépem adattábláját, amely azt mondja:

A 60 fokos, maximum töltetes (7 kiló pelust viszont én nem szoktam beletenni és az automatika a töltet mennyiségéhez igazítja a víz mennyiségét) mosás 104 liter vizet használ el. Mivel nem szeretek kézzel, egyesével öblögetni, minden mosás előtt indítok egy 10 perces gyors programot, - igen, tudom pazarlok - ami 23 liter vizet fogyaszt.

Most már igen ritkán, de korábban azért gyakrabban fordult elő, hogy csapatós bulit kellett rendeznem, azaz külön "lekezelni" a nagydolgot (hiszen a mosógépbe nem megy kaki). Ehhez van nekem egy 15 literes vödröm, amelybe lecsapatom a cuccost, majd ezt ugye el is mosom, így 2 vödörnyi, 30 liter vízzel számoljunk. Vegyünk átlagnak heti egy ilyen alkalmat.

A pelenkamosást minden másnap csinálok, azaz a számolás alapjául szolgáló 3 év alatt 504-szer indul el a mosógép, emellé pedig 156-szor rendezek csapatós bulit. Tehát:

504 X (104+23) + 156 X 30 = 73 580 liter.

Ennyi vizet mosok el 3 év alatt a pelusokra, de itt kell megjegyeznem, hogy a nagyfiam például 2 évesen már szobatiszta volt.

A mosis matek másik fele, hogy mennyi víz kell a mosható pelenka előállításához, már keményebb dió. Az interneten rákeresve már elég sok cikk, tanulmány született abban a témában, hogy mennyi vízre van szüksége a ruhaiparnak, az egyes anyagok, főleg a pamut előállításához mekkora mennyiségű vízre van szükség. Ezek főként a pamutról szólnak, de már szerencsére belekerültek más alapanyagok is, illetve nagyon sok egyéb aspektusból is vizsgálják a témát.

Találtam a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület honlapján egy kutatást, amelyet Kutasi Piroska készített és elég alaposan körbejárja a témát, nem csak a pamut, de egyéb alapanyagok is szerepelnek benne, plusz azt is vizsgája, hogy a felhasznált víz honnan származik egy-egy textiltermék előállításához. A teljes tanulmányt itt találjátok: https://tmte.hu/wp-content/uploads/2023/06/MT202302_2_Vizigeny.pdf

Ebben találtam a számunkra nagyon fontos információt, amely szerint 1 darab, 75 grammos pamut textilpelenka (a jó öreg tetra pelenka) előállításához 810 liter vízre van szükség. Ez már elég jó kiindulási alap a számításunkhoz, hiszen itt is pamutról beszélünk, így ha ezzel számolunk egy bambusz, vagy kenderes betét esetén, nem hiszen, hogy alálőnénk a vízfelhasználásnak. (A Manóca L betét például 52 gramm és többféle anyagból tevődik össze).

Egy átlagos, nem minimalista, de nem is túltolt készletet nézve, átlagban a következő pelenkáink vannak:

  • 30 darab vegyes összetételű pelenka betét
  • 12 darab mosható pelenka külső
  • 3 db éjszakai belső (utóbbiak opcionálisak, de ha ez nincsen, akkor betétekből szükséges több)

Mivel az éjszakai belsők általában sok anyagból és főként pamut anyagból készülnek, itt szükség van némi korrekcióra. A Manóca éjszakai belső 175 g és javarészt pamutból áll, így a 810-et meg kell szorozzuk 2,5-tel, azaz 2025 liter vízfelhasználást fogunk számolni az éjszakai belsőre.

A pelenka külsőknél is számolnunk kell pluszba, mert például sok készítői pelenka, köztük a Manóca pelenka külső is kap pamut dekor réteget a PUL rétegre, vagy ugye a csónakos pelenkák java része is pamutfutterrel készül. Ezért itt is szorozzuk meg kettővel a tetrapelus vízfelhasználását, szintén azért, hogy lehetőleg ne lőjünk alá. Azaz egy peluskülsőre 1620 liter vizet számolunk.

Ezek alapján pedig akkor:

30 X 810 liter + 12 X 1620 liter + 3 X 2025 liter az egyenlő 49 815 liter víz szükséges a kényelmes mosható pelenka készletünkhöz.

Ha pedig ezt összeadom a mosás során felhasznált vízzel:

73 580 + 49 815 = 123 395 liter víz jön ki.

 

Tehát, melyik a kevesebb?

123 395     vagy      204 000

 

Tegye ki mindenki nyugodtan azt a bizonyos relációs jelet!